Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Παλαιοκαρυά, το πέτρινο γεφύρι και ο καταράκτης

Παλαιοκαρυά με τους τρεις οικισμούς και το μονότοξο πέτρινο γεφύρι με τους καταράκτες της βρίσκονται και αποτελούν όλα μαζί ουσιαστικά μια χαράδρα ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς κι ένα τοπίο άγριο και εντυπωσιακό σε απόσταση μόλις 25χιλ. από την πόλη των Τρικάλων και 11χιλ. από την Πύλη.

Το δάσος της Κατούνας είναι πανέμορφο κατάφυτο με έλατα και βαλανιδιές περιοχής ενώ οι κορυφές Γκρόπα και Καράβα δεσπόζοτυν της χαράδρας. Στη θέση Αέρι της Μέσης Παλαιοκαρυάς υπάρχει σπήλαιο με υπόγεια νερά. Επίσης στο χωριό υπάρχει ιδιωτική συλλογή με εκθέματα από τον 18 αιώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες των Αγ. Νικολάου (τέλη 17ου αι.) και Αγ. Παρασκευής (1810 - 1830).

Τα νερά πηγάζουν από παντού και ξεκινούν στον αυχένα της Γκρόπας σε ύψος 1700μ. περίπου, και μετά την Παλαιοκαρυά ο Παλαιοκαρύτης με νερά σε όλη τη διάρκεια του έτος εκβάλει στον Πορταϊκό ποταμό. Αρκούδες, αετοί, γυπαετοί, γύπες, αγριογούρουνα και ζαρκάδια συμπληρώνουν τη πολύ πλούσια πανίδα της περιοχής.

Υπάρχουν τρία οροπέδια που μπορεί κανείς να πάει είτε με όχημα είτε με τα πόδια (πεζοπορία).Το ένα είναι της Γκρόπας, το δεύτερο της Μπέης και το τρίτο του Καρβασαρά που μπορεί να δει κανείς όλο το Θεσσαλικό κάμπο. Αποτελείται από τους οικισμούς Άνω, Κάτω, Μέση Παλαιοκαρυά και Τσιμπιδέϊκα.