Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Η ΜΑΧΗ της ΠΟΡΤΑΣ 8 και 9 Ιουνίου 1943

Πρόκειται για ένα βίντεο που αναμφισβήτητα αποτελεί μεγάλο πολιτιστικό & ιστορικό θησαυρό για την περιοχή μας. Πραγματεύεται τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, κατά τη Μάχη της Πόρτας στις 8 & 9-6-1943.

Είναι ακόμη μία εξαίρετη παραγωγή του κύριου Μίμη Σπύρου Οικονόμου, ο οποίος επιμελήθηκε το Βίντεο, την Εγγραφή, τα Τοπία, την Έρευνα, την Τεκμηρίωση, την Εκφώνηση, το Μοντάζ, καθώς και τα Κείμενα. Το ντοκιμαντέρ έγινε για τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πύλης.

Ιστορικό ντοκουμέντο, που πιστεύω πως αξίζει να δημοσιευτεί και διαδικτυακά, έτσι ώστε να μαθαίνουμε όλο και με περισσότερα στοιχεία, από πού προερχόμαστε, έχοντας γνώση του που βρισκόμαστε και σαφώς ξεκάθαρα στοχευμένα, του που θέλουμε να φτάσουμε!

Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω, γιατί πιστεύω πως αξίζει να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα με την υπέροχη ροή του βίντεο. Θέλω μόνο, να ευχαριστήσω θερμά & από καρδιάς τον κύριο Οικονόμου για την αποστολή αυτού του βίντεο μαζί με μια όμορφη ομάδα πολιτιστικών «στολιδιών», ευχόμενος σε αυτόν υγειά, μεράκια και ζήλο προς την κατεύθυνση του πολιτισμού, που τόσο όμορφα προάγει μέσα από το έργο του.

Δημιουργώντας έτσι, ένα παράθυρο το οποίο συνδέει το παρελθόν με το παρών, με προσδοκία να αποτελέσει πόρτα για το μέλλον, μπας και διατηρήσουμε αναμμένη τη μικρή σπίθα που απέμεινε μέσα στις καρδιές μας, από την πάλαι ποτέ πυρκαγιά της παράδοσης & του πολιτισμού μας.

«Τώρα που τα δάκρυα στέγνωσαν, τα Αχ! Λιγόστεψαν, οι συκοφαντίες ξεχάστηκαν, από αυτούς που πόνεσαν, λίγοι υπάρχουν και ονειρεύονται να δουν τους αγώνες τους δικαιωμένους. Τώρα που ο κουρνιαχτός κατακάθισε, τώρα που το τοπίο ξεκαθάρισε, τώρα που το βλέμμα βλέπει όλο και πιο μακριά. Τώρα τα κομμάτια των αγώνων ενώνονται και η ιστορία βαίνει στην θέση, τους αγώνες του Ελληνικού λαού. Χρόνια ολόκληρα αυτό το γεγονός θάφτηκε στο σεντούκι της λησμονιάς. Όμως, κάποια μέρα το καπάκι του σεντουκιού άνοιξε και από μέσα έλαμψε ένα κομμάτι της τοπικής Ιστορίας άξιο μνημόνευσης και υπερηφάνειας.»

Μίμης Οικονόμου